banner
holder     holder
       
       
  Stip de buspoes  
       
Home     Index
 

Schoonhoven een stad met een kat

 
       
  Stip Een zonovergoten dag, zaterdag 23 september 2017, heerlijk weer voor een boottocht op de Nieuwe Maas en Lek en perfect voor een wandeling in de oude vesting- en zilverstad Schoonhoven, met z’n vele bezienswaardigheden. Vandaag staat op het nazomerfestival “Meesterstukken in de Zilverstad” op het programma. Slenterend langs de Veerstraat en Haven zie je mooie stukken in de etalages liggen en vele deuren staan uitnodigend open. Onwillekeurig kijk je zo hier en daar even naar binnen en plotseling valt mijn oog op een paar hele mooie schilderijen met kattenkopjes, die in één van de  mooie panden langs de Haven aan de muur hangen. De kattenkopjes op de schilderijen lokken je eenvoudigweg naar binnen, je moet gewoon even gaan kijken.  
   
   
   
   
Stip de buspoes
getekend door
Friso Hilhorst
 
 
 
 
 
 
     
  “Mooi hé” hoorde ik iemand achter me zeggen. Ik keek om en raakte aan de praat met edelsmid Marianne Moor die speciaal voor het nazomerfestival een expositie hield en informatie gaf over haar workshops. “Dat is ook een hele mooie” zei ze, wijzend op een schilderij welke een stukje verder aan de muur hing, ja dat was inderdaad een hele mooie.  
       

“Dat is Stip onze buspoes” vervolgde ze haar verhaal, “hij ligt al jaren bij de bushalte langs de N210, tegenover het benzinestation” vertelde ze.  Ze vertelde dat de kat van iedereen is, van elke reiziger die bij die halte op de bus stapt dan wel uitstapt. Van deze en gene krijgt hij een aai over z’n koppie, dag in, dag uit, in weer en wind. Er schoten allerlei beelden door m’n hoofd van Hachi, een film die ik een tijdje geleden gezien had over het waargebeurde verhaal van een Japanse Akita, die jarenlang bij een treinstation trouw bleef wachten op zijn inmiddels overleden baasje.

Stip de buspoes, een reden voor kunstenares Sylvia Brands uit Schoonhoven, om hem te vereeuwigen in een olieverfschilderij.

Stip
   
   
   
   
   
  Stip de buspoes
geschilderd door
Sylvia Brands
   
   
   
       
  Eenmaal thuis na deze geweldige dag, even Googelen, even kijken waar die bushalte precies is. Wat schertst mijn verbazing, daar zit Stip, poetsend de laatste haren glad te strijken, wachtend op de bus. Hopelijk hebben de passagiers even tijd om hem die knuffel te geven waar hij zo op hoopt.  
       
 

Stip

 

Wat schertst mijn verbazing, daar zit Stip, poetsend de laatste haren glad te strijken, wachtend op de bus. Hopelijk hebben de passagiers even tijd om hem die knuffel te geven waar hij zo op hoopt.Stip

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Afbeelding uit
Google maps
 
 
 
 
 
 
 
 

Schoonhoven, een stad met een eigen kat.